Objevte více

Alkoholické nápoje: Které jsou bezlepkové a které ne?

Blíží se Silvestr nebo jiná událost, při které se chystáte pít alkohol? Máte celiakii či alergii na lepek a tápete v tom, který alkohol neobsahuje lepek? Čeho se můžete napít? V tomto článku vám přinášíme přehled nejznámějších alkoholických nápojů s uvedením, jak je to u nich s lepkem, včetně jejich složení nebo postupu výroby.

UPOZORNĚNÍ: Mnoho alkoholických nápojů je bez lepku, ale vždy doporučujeme přečíst si, z čeho je konkrétní nápoj vyroben. Někdy se totiž může stát, že určitý druh alkoholu je bezlepkový, ale nějaká konkrétní příchuť či ingredience lepek obsahuje nebo obsahovat může. Ingredience obsahující lepek se přidávají zvláště do čokoládových, smetanových nebo kávových příchutí. Alkoholické nápoje, které se vyrábějí destilací z nějakého druhu obilí, tak většinou splňují platnou českou normu a výrobci je označují jako bezlepkové, protože destilací by tento nápoj měl být lepku zbaven. Ovšem jsou mezi námi lidé, kterým vadí i stopy lepku, ti by si tedy měli dávat větší pozor na složení nápoje.

Abecední seznam níže popsaných alkoholických nápojů: Absint | Arak | Becherovka | Brandy | Burčák | Chartreuse | Cider | Fernet Stock | Gin | Griotka | Koktejly | Medovina | Ořechovka | Ouzo | Pastis | Pivo | Praděd | Rakije | Rum | Saké | Slivovice | Tequila | Vaječný likér | Víno | Vodka | Whisky | Zelená

Absint je tvrdý alkoholický nápoj, jenž se vyrábí z pelyňku, anýzu a fenyklu. Pro dochucení se často využívají další bylinky (např. yzop lékařský, meduňka lékařská nebo badyán). Absint je tedy bez lepku.

Arak představuje různé varianty středně silného až silného alkoholického nápoje vyrobeného procesem kvašení a destilace buď z vína (resp. datlového vína – vínovice) aromatizovaného anýzem, nebo jde o pálenku aromatem a chutí podobnou rumu, vyrobenou ze šťávy cukrových palem (resp. melasy – nejčastěji třtinové). Arak je též bezlepkový.

Becherovka je český bylinný likér, vyráběný v Karlových Varech. Vyrábí se z více než dvaceti druhů bylin a koření a neobsahuje žádné chemické přísady. Becherovka je bez lepku.

Brandy je anglický název pro vinnou pálenku či vínovici, destilát z vína. Nejznámější brandy pocházejí z Francie (oblasti Cognac a Armagnac v jihozápadní Francii). Kvalitní brandy se vyrábí z vybraných odrůd vinné révy, nejméně pár týdnů kvasí, pak se postupně destiluje a nechává dozrát. Brandy je tedy bezlepkový alkoholický nápoj.

Burčák je částečně zkvašený mošt z plodů révy vinné, který obsahuje vyvážený a chuťově harmonický poměr alkoholu, cukru a kyselin. Jde o meziprodukt při výrobě vína, který bývá k dispozici několik dní po začátku kvašení moštu. Burčák je tedy vždy bezlepkový.

Chartreuse je francouzský bylinný likér se silně kořeněnou chutí. Vyrábí se z 130 horských bylin a vínovice. Tento likér je bez lepku.

Cider, který někdy můžeme řadit mezi piva, je bezlepkový. Vyrábí se totiž z kvašených jablek nebo hrušek.

Fernet Stock je alkoholický bylinný likér typu bitter, vyráběný v Česku ze čtrnácti bylin z celého světa. Fernet Stock je bezlepkový.

Gin je alkoholický nápoj získávaný destilací obilné břečky a přidáním různých bylin. Gin tedy lepek obsahuje. Popíjí se samostatně nebo se také přidává do koktejlů.

Griotka je sladký a hustý ovocný likér připravený z višní. Pochází pravděpodobně z Francie, má tmavočervenou barvu a výrazné višňové aroma. Při průmyslové výrobě je zpravidla používán potravinářský líh, podomácku lze používat též rum, vodku či slivovici. Průmyslová griotka lepek tedy neobsahuje, ale pokud je vyrobená podomácku z vodky, lepek obsahovat může. Dalšími součástmi jsou cukr a koření jako citronová kůra, hřebíček nebo skořice.

Koktejly jsou nápoje smíchané z několika různých alkoholických i nealkoholických nápojů. Nejznámějšími příklady letních koktejlů jsou například Mojito, Aperol, Piña Colada, Swimming Pool, Tequila Sunrise, které jsou často bezlepkové přirozeně. Riziková nejsou ani ovocná pyré nebo sirupy, které se často do míchaných drinků přidávají. Uškodit zdraví by mohly leda sirupy z obilovin obsahujících lepek, ale ty barmani téměř nepoužívají. Ovšem některé připravené mixy na drinky lepek obsahovat mohou.

Medovina je kvašený alkoholický nápoj vyrobený z medu a vody. Vodu je ovšem možno nahradit ovocnou šťávou, dále je možno zvolit různé poměry v obou složkách a může se (během kvašení nebo dokvašování) ochutit různými druhy koření. Medovina je tedy vždy bezlepková, pokud není smíchaná s jiným alkoholem obsahujícím lepek.

Ořechovka je alkoholický nápoj, který se vyrábí macerováním nezralých vlašských ořechů v lihu s přídavkem různých druhů koření či bylin a často také cukru. Jelikož se v Česku jedná o velmi rozšířený likér, existuje mnoho variant a receptů na přípravu. Nejčastějšími přísadami jsou nezralé vlašské ořechy, líh (slivovice, vodka nebo tuzemský rum), hřebíček, skořice, pomerančová kůra a cukr. Opět je tedy potřeba sledovat, z čeho je daná ořechovka vyrobená, protože vodka většinou lepek obsahuje.

Ouzo je řecký likér. Přestože se vyrábí z hroznů a anýzu, někdy se do něj po dokončení destilačního procesu přidávají drcená zrna, která lepek obsahují. Zda-li Ouzo lepek obsahuje, či ne, je tedy sporné.

Pastis je druh anýzového alkoholického nápoje francouzského původu. Pastis je obvykle čirý s jantarovou barvou, avšak smíchaný s vodou se stává mléčně bílým. Pastis neobsahuje lepek.

Pivo je kvašený alkoholický nápoj hořké chuti vyráběný v pivovaru z obilného sladu, vody a (nikoli nezbytně, ale většinou) chmele pomocí pivovarských (eventuálně divokých kvasinek). Obilný slad se většinou vyrábí pouze z pšenice nebo ječmene, které obsahují lepek, takže klasické pivo není bezlepkové. Avšak cider, který někdy můžeme řadit mezi piva, bezlepkový je. Vyrábí se totiž z kvašených jablek nebo hrušek. Vyrábí se i bezlepkové pivo, které se stává stále populárnější volbou pro lidi s celiakií nebo nesnášenlivostí lepku. Výroba bezlepkového piva vyžaduje speciální postupy, aby se zajistilo, že výsledné pivo neobsahuje žádný lepek. Namísto klasických surovin, jako je ječný slad, se používají alternativní zrna, jako je rýže, kukuřice, quinoa nebo proso. Nicméně i tato bezlepková piva lepek obsahují, i když jen zanedbatelné množství.

Praděd neboli německy Altvater je název tradičního bylinného likéru zlaté barvy, pojmenovaného podle hory Praděd a mytického ochránce Jeseníků. Vyrábí se z místních bylin, jako je vratič, andělika a další. Praděd též lepek neobsahuje.

Rakije je destilovaný alkoholický nápoj oblíbený zejména v jihovýchodní Evropě. Vyrábí se destilací zkvašeného ovoce. Pokud je rakije vyrobená destilací švestek, jedná se tak v podstatě o slivovici. Rakije je též bez lepku.

Rum je alkoholický nápoj destilovaný nejčastěji z melasy nebo ze šťávy získané z cukrové třtiny. Rum je tedy většinou bezlepkový. V České a Slovenské republice se z cukrové řepy vyrábí destilát Tuzemák, který též lepek neobsahuje. Některé druhy rumu mohou mít obilný základ, ale při destilaci kvasu lepek do nápoje nepřechází. Zůstává v destilačním zbytku, který se při výrobě lihovin nepoužívá. Při řádně provedené destilaci se do finální podoby alkoholu nedostane větší množství než 0,4 mililitrů lepku na litr tekutiny. Nicméně špatná reakce zažívacího traktu člověka s alergií na lepek po obilných lihovinách není vyloučená.

Saké se vyrábí ze speciálních odrůd rýže (sakamai). Rýžová zrna se nejprve obrousí, máčejí a v páře uvaří. Uvařená vychlazená zrna se infikují plísní koji (kropidlák rýžový), která škrob enzymaticky štěpí na jednodušší cukry, které poté kvasí a vzniká alkohol. Saké je tedy bezlepkový alkoholický nápoj.

Slivovice je destilovaný alkoholický nápoj, který se vyrábí například ze švestek, blum, durancií či lepotic. Slivovice je bezlepková.

Tequila je silný destilovaný alkoholický nápoj vyráběný především v okolí města Tequila v mexickém státě Jalisco. Vyrábí se z mexického druhu Agave tequilana, zvané Weberova modrá agáve. Tequila je tedy bezlepková.

Vaječný likér, také vaječný koňak, je sladký alkoholický nápoj, který má žlutou barvu a vysokou viskozitu. Připravuje se z mléka (obvykle se ho část nahrazuje smetanou nebo kondenzovaným mlékem) a vajec (někdy pouze žloutky), které se smíchají a opatrně zahřejí ve vodní lázni tak, aby se vejce nesrazila, pak se zředí podle požadované síly pálenkou (nejčastěji brandy, rum nebo vodka), dosladí cukrem a rozšlehají na stejnorodou hmotu, pro dochucení se také přidává muškátový oříšek, vanilka nebo skořice. Za účelem dosažení hustší konzistence se může použít trocha pudinkového prášku nebo želatina. Méně obvyklá verze používá místo vajec avokádo, které se rozšlehá s cukrem. U vaječného likéru tedy též musíme sledovat složení, ale většinou je bezlepkový.

Víno je nápoj získaný úplným nebo částečným alkoholovým kvašením čerstvých rozdrcených nebo nerozdrcených vinných hroznů nebo hroznového moštu. Víno je tedy vždy bezlepkové. Není třeba se bát ani perlivých vinných nápojů (sekt, šampaňské, prosecco).

Vodka je tvrdý bezbarvý alkoholický nápoj oblíbený po celém světě. Vyrábí se z obilí, jehož složení určuje výrobce. Takže bychom si mohli myslet, že vodka lepek obsahuje. Nicméně například výrobce Vodky Božkov uvádí, že jejich vodka lepek neobsahuje, protože destilací by měl být lepku zbaven. Některé druhy vodky jsou přirozeně bezlepkové, protože namísto obilí obsahují destilát z brambor.

Whisky je alkoholický nápoj destilovaný z obilnin. Lihovina má sice obilný základ, ale při destilaci kvasu lepek do nápoje nepřechází. Zůstává v destilačním zbytku, který se při výrobě lihovin nepoužívá. Při řádně provedené destilaci se do finální podoby alkoholu nedostane větší množství než 0,4 mililitrů lepku na litr tekutiny. Nicméně špatná reakce po obilných lihovinách není vyloučená. V Americe se ale některá whisky připravuje destilací z kukuřice, takže lepek neobsahuje. U whisky je tedy třeba sledovat přesné složení, protože každý druh se vyrábí z něčeho jiného.

Zelená neboli peprmintový likér by měla být kombinace macerátu máty peprné, cukru a popřípadě nějakého barviva. V dnešní době však přírodní macerát nahradila syntetika kvůli cenové dostupnosti. Zelená též lepek neobsahuje.

A na závěr přidáváme konkrétní názvy některých alkoholických nápojů, které jsou bezlepkové (zdroj: Ivetratbezlepku.cz):

  • Amundsen vodka, Amaretto, Armagnac, Bacardi Gold, Bacardi Rum, Baileys, Becherovka, Bernard – bezlepkový ležák, Bio bezlepkové pivo nealkoholické Neumarkter Lammsbräu Glutenfrei, Vodka Božkov, Birell – nealkoholické pivo, Calvados, Carling British cider, Celia – bezlepkové pivo (světlý ležák), Cognac, Danzka vodka, Daura, Damm, Ferdinand Premium – bezlepkový Ležák, Fernet Stock, Frisco (pouze v příchuti Jablko a citron je ve stopovém množství jako barvivo ječný slad), Grappa, Hennessy Cognac, Champane, Jack Daniel’s, Jägermeister, JP Chenet, Kingswood cider, Kopparberg ciders, Madeira, Málaga, Malibu Rum (čistý), Martini, Porto, Rum Božkov, Saké, Sherry, Somersby Cider, Strongbow Cider, Tequilla (čistá/100% agave), Víno, Vodka – bramborová, Vodka – Smirnoff, Black Death, Whisky, Woodchuck Cider.

Věřím, že informace v tomto článku vám pomůžou se v tom lépe vyznat. Tak na zdraví!

Veronika Petrů za tým Mňambezlepku.cz

Rubriky: Informace

Napsat komentář