Objevte více

Vánoce jsou už za dveřmi – recepty na naše osvědčené bezlepkové cukroví

Jste nováčkem v bezlepkovém světě a hledáte recepty na bezlepkové cukroví? V tomto článku jsem shrnula naše nejoblíbenější a osvědčené vánoční cukroví bez lepku.

Salkové kuličky
Salkové kuličky s kokosem jsou perfektním zpestřením vánočního cukroví, oblíbí si je každý milovník sladkého. Musí se ale uchovávat v ledničce, takže je doporučuji udělat jen pár dní před Vánoci.
Suroviny:
– 1 kondenzované mléko – Salko tradiční (397 g)
– máslo
– strouhaný kokos
Postup: Celé Salko vylijeme do hrnce a za stálého míchání začneme vařit. Po chvíli přidáme kousek másla. Postupně do směsi přisypáváme kokos. Po zhoustnutí hmoty přestaneme vařit a dáme chladit do ledničky. Po vychladnutí z hmoty modelujeme kuličky (za pomocí kokosu, aby nám nelepily ruce) a obalujeme je do kokosu, aby nelepily.

Florentinky
Suroviny:
– 0,25 l mléka
– 120 g moučkového cukru
– 60 g másla
– 30 g rýžové mouky
– 150 g namletých ořechů nebo slunečnicových semínek
– 100 g rozinek
– 100 g kandovaného ovoce
– mléčná/tmavá čokoláda
Postup: V hrnci smícháme mléko, cukr, máslo a mouku a uvaříme do husté kaše. Až kaše vychladne, přidáme do ní namleté ořechy (slunečnicová semínka), rozinky a kandované ovoce. Z těsta tvoříme placičky skládáme je na plech vyložený pečicím papírem. Poté je pečeme v troubě, než chytnou jemně nazlátlou barvu. Vychladlé placičky můžeme namáčet v čokoládě.

Vanilkové rohlíčky se slunečnicovými semínky
Tyto vanilkové rohlíčky neobsahují alergenní ořechy, nýbrž slunečnicová semínka. Vanilková vůně rohlíčků je typická pro pravou vánoční atmosféru a určitě stojí za to recept vyzkoušet.
Suroviny:
– 210 g mouky Jizerka
– 150 g másla
– 80 g namletých slunečnicových semínek
– 50 g moučkového cukru
– 1 vejce
– 1 sáček vanilkového cukru nebo vanilka
Postup: Mouku, máslo, namletá slunečnicová semínka, moučkový cukr a vejce smícháme dohromady, vytvarujeme malé zaoblené rohlíčky a pečeme na pečicím papíru v troubě předehřáté na 170° C asi 13 minut. Ještě horké rohlíčky obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkou nebo vanilkovým cukrem.

Linecké slepené marmeládou
Suroviny:
– 200 g mouky Jizerky
– 120 g másla
– 120 g moučkového cukru
– 1 sáček vanilkového cukru
– 1 vejce
– 1 kávová lžička prášku do pečiva
– marmeláda
Postup: Ingredience smícháme dohromady a vytvoříme těsto. Těsto vyválíme na vhodnou tloušťku a vykrajujeme z něj tvary podle lineckých vykrajovátek. Vykrojené tvary dáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 180° C asi 10 minut. Po vychladnutí lepíme vykrojené tvary k sobě marmeládou (např. rybízová, meruňková).

Perníčky
Perníčky jsou typickým vánočním cukrovím, které na tyto svátky nesmí chybět.
Suroviny na těsto:
– 250 g mouky Jizerka
– 0,5 prášku do perníku (10 g)
– 30 g másla
– 1 žloutek
– 0,5 lžíce medu
– 60 ml mléka
– 125 g moučkového cukru
Suroviny na zdobení:
– 1 bílek
– 100 g prosetého moučkového cukru
– 1 lžíce citronové šťávy
Postup: Z ingrediencí vypracujeme těsto a přes noc ho necháme v lednici odležet. Z těsta poté válíme asi na 0,5 cm tlustou vrstvu. Z vyváleného těsta vykrajujeme různé tvary a skládáme na plech vyložený pečicím papírem. Ještě před pečením perníčky potřeme směsí 1 žloutku a 3 lžící teplé vody. Perníčky pečeme v troubě dokud nezezlátnou. Smícháme ingredience na zdobení a pomocí cukrářského sáčku upečené perníčky zdobíme.

Sněhové pusinky lepené čokoládou
Sněhové pusinky u nás zmizí ze všech cukroví úplně nejrychleji, jsou prostě božské.
Suroviny:
– 3 bílky
– 52 g krupicového cukru
– 180 g moučkového cukru
– 2 až 3 lžíce smetany ke šlehání
– potravinářské barvivo
– 100 g bílé čokolády
Postup: Bílky nejprve šleháme samotné, když se vytvoří hustá pěna, přidáme krupicový cukr a došleháme do tuha. Pak vmícháme moučkový cukr a nad párou z hrnce s horkou vodou šleháme, dokud není směs lesklá. Směs přendáme do cukrářského sáčku a na plech vyložený pečicím papírem děláme malé pusinky. Pečeme v troubě na 100° C asi 1 hodinu. Zahřejeme smetanu a vmícháme k ní potravinářské barvivo. Čokoládu nalámeme do rendlíku a nad hrncem s vroucí vodou ji necháme rozpustit, vmícháme obarvenou smetanu, aby se zbarvila i čokoláda. Tou slepujeme vždy dvě pusinky dolní stranou k sobě.

Kokosová roláda s kandovaným ovocem a kakaem
Postup přípravy rolády je sice trošku náročnější a vyžaduje víc trpělivosti, ale výsledek pak stojí doopravdy zato.
Suroviny:
– 150 g strouhaného kokosu
– 300 g moučkového cukru
– 150 g sušeného mléka
– 3 lžíce medu
– 1,5 lžíce oleje
– 75 g kandovaného barevného ovoce
– 3 lžíce kakaa
– 3 lžíce strouhaného kokosu
Postup: Kokos smícháme s moučkovým cukrem a sušeným mlékem. Potom přidáme med, olej a 2 lžíce vody. Vše propracujeme na tužší hmotu, do které případně podle potřeby můžeme přidat ještě trochu vody. Vzniklou kokosovou hmotu rozdělíme na tři stejné díly. Do jednoho dílu zapracujeme na drobné kousky nakrájené kandované ovoce a potom z něj vyválíme váleček. Do druhého dílu pak zapracujeme 2 lžíce kakaa a hmotu rozválíme na plát silný asi 3 mm. Do kakaového plátu zabalíme váleček s kandovaným ovocem. Třetí díl hmoty bez dalších přísad rozválíme na plát a zabalíme do něj připravený střed rolády (váleček s kandovaným ovocem obalený kakaovou vrstvou). Na pečicí papír nasypeme strouhaný kokos a roládu v něm obalíme. Zabalíme do papíru a dáme do ledničky ztuhnout.

Kokosové rohlíčky
Kokosové rohlíčky jsou sice křehčí, ale zato se dokonale rozplývají na jazyku.
Suroviny:
– 125 g krupicového cukru
– 63 g másla
– 63 g strouhaného kokosu
– 0,5 malé lžičky prášku do pečiva
– 50 g mouky Jizerka
– mléčná/hořká čokoláda a máslo
Postup: Z prvních pěti ingrediencí (krupicový cukr, máslo, kokos, prášek do pečiva, mouka) uděláme těsto. Necháme 1 hodinu odpočinout a potom směsí plníme malé formičky na rohlíčky. Formy nevymašťujeme ani nevysypáváme a dáváme do nich jen trochu těsta. Pečeme v troubě předehřáté na 170° C dozlatova. Teplé rohlíčky hned opatrně vyklepneme a po vychladnutí máčíme nožky (kraje rohlíčků) v polevě z rozpuštěné čokolády a másla.

Kokosové cigaretky máčené v čokoládě
Suroviny:
– 0,5 kondenzovaného mléka – Salko tradiční (397 g)
– 50 g moučkového cukru
– 190 g strouhaného kokosu
– 1 sáček vanilkového cukru nebo vanilka
– mléčná/tmavá čokoláda
Postup: Smícháme ingredience a ze směsi uválíme válečky ve tvaru cigaretek a obalíme je v moučkovém cukru s vanilkou nebo vanilkovém cukrem. Počkáme do druhého dne, než cigaretky ztvrdnou, a namočíme konce v čokoládě.

Likérové kuličky s kokosem
Suroviny:
– 200 g bílé čokolády
– 120 ml vaječného likéru
– 50 g másla
– 120 g strouhaného kokosu
Postup: Čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni, přidáme ostatní suroviny a vychladíme. Poté tvoříme kuličky, které obalíme v kokosu.

Veronika Petrů za tým Mňambezlepku.cz

Rubriky: Bezlepkové recepty

Napsat komentář