Objevte více

Cupcakekárna na Svoboďáku v Brně: Cupcake is not muffin

Cupcakekárna Brno - Veronika Kucková

V obchodní pasáži v budově velké banky na brněnském náměstí Svobody funguje již několik let kavárna a cukrárna, první v ČR specializovaná na cupcakes. V roce 2015 ji společně otevřely Lucie Svoboda a Veronika Kucková, spolužačky z vysoké školy, které si tímto splnily tehdy svůj sen o vlastním podnikání. Na konci ledna jsem Cupcakekárnu navštívila a vyzpovídala Veroniku, abych vám mohla přinést podrobnější informace a zajímavosti z tohoto podniku. A samozřejmě také abych ochutnala jejich úžasné cupcakes.

Veroniko, povězte nám prosím Váš příběh. Jak Vaše Cupcakekárna vznikla?
Veronika Kucková: „Cupcakekárnu jsme založily jako dvě kamarádky, které se potkaly na vysoké škole. Velmi rády jsme chodily do kaváren. Tím, že nás naše práce moc nenaplňovala (já jsem tehdy dělala překlady), bavily jsme se s Luckou o tom, jaké by bylo mít vlastní kavárnu. No, a Lucka se toho chytla a začaly jsme projekt našeho vlastního podniku tvořit. Ráda peču. Dříve jsem pekla jen ze srandy, na rodinné oslavy. I to nás motivovalo k otevření vlastního podniku. Těžké bylo vymyslet, jak se odlišit. Z internetu na mě jednou vyskočily cupcakes. Bylo to něco nového, něco, co u nás nebylo časté a nám se to moc líbilo. Bylo tedy jasno. Před otevřením jsme se snažily získat zákazníky, rozdávaly jsme naše cupcaky na náměstí, dělaly jsme ochutnávky. První den se prodalo vše, lidem se náš projekt líbil a z toho jsme měly obrovskou radost.“

Co bylo za celou dobu Vašeho podnikání nejtěžší?
Veronika Kucková: „Nejtěžší bylo najít prostor. Většina lidí si myslela, že do dvou měsíců skončíme, proto nám nechtěli prostory pronajmout. Někdy se nám nelíbily smlouvy. Proto jsme musely jít kompromisem. S prostorem, kde teď jsme, jsme stoprocentně spokojené nebyly a ani nejsme, ale říkaly jsme si, že pokud nevezmeme tohle, už nezačneme s naší Cupcakekárnou nikdy, a proto musíme udělat zmiňovaný kompromis. Za covidu a karantény naše podnikání táhla hlavně Lucka, protože mně se narodila dcera. Jsem moc vděčná, že to Lucka s naším týmem takto skvěle zvládla. Potom měla miminko i Lucka. Za dobu, co provozujeme Cupcakekárnu, nám odešlo na mateřskou už více lidí a stále někoho sháníme. I teď nám chybí cukrářka. Do týmu nebereme jen lidi, kteří mají cukrařinu vystudovanou, ale lidi, které pečení baví. V kuchyni nám vždy něco upečou, ukážou, a když nás zaujmou, vezmeme je.“

Co je pro Váš podnik specifické, čím jste zajímaví, čím se odlišujete od jiných?
Veronika Kucková: „Jak jsem zmiňovala, když jsme začaly podnikat, Cupcakekárna byla originálním projektem. Byla to dobrá doba na to, začít podnikat. Teď už je jednodruhových podniků v Brně více a je větší konkurence. Inspirací pro nás bylo USA, kde jsou cupcakes velmi populární. Ale věděly jsme, že máslové krémy nejsou naše cesta. Chtěly jsme produkty odlehčit a také používat suroviny od podniků, které jsou nám sympatické. Začaly jsme mezi prvními spolupracovat s platformou Nesnězeno, která je mi moc sympatická. Pomáhá zabraňovat plýtvaní. Dříve jsme si neprodané zboží nosily domů, ale díky aplikaci Nesnězeno si mohou lidé koupit náš produkt levněji a nám to proplatí náklady. Také se zapojujeme do charitativních projektů. Vybíraly jsme peníze pro organizaci Člověk v tísni, projekt Růžový říjen, který podporuje prevenci rakoviny prsu, pro Paracentrum, akci Neboj se mě, organizaci Mamahelp, pro neslyšící nebo lidi s cystickou fibrózou. Účastníme se také spousty akcí a veletrhů, a to včetně těch bezlepkových. Naše produkty jsme měly například i na Mikulášské akci Klubu celiakie Brno.“

Co vše nabízíte lidem s bezlepkovou dietou? Na co byste je k Vám chtěla pozvat?
Veronika Kucková: „Každý den pečeme tři druhy bezlepkových cupcaků, z toho jeden bývá i veganský. Například dnes máme v nabídce dva veganské cupcakes, které jsou zároveň i bezlepkové, dva druhy čistě bezlepkových cupcakes a mini Pavlovy, které jsou také bez lepku. Měly jsme na tyto věci dnes objednávku. Nabídka tedy občas závisí i na objednávkách, co zrovna pečeme. Nabízíme kávu s klasickým i rostlinným mlékem bez příplatku. Vybrat kávu, kterou budeme nabízet, bylo složité. Kávu miluji, nejoblíbenější mám Cappucino nebo Latté, ale radši bych si nedala kávu žádnou, než z benzinky nebo automatu. Chtěly jsme s Luckou opravdu dobrou kávu. Byly jsme se podívat na pražení, ochutnávaly jsme. Nakonec jsme vybraly jednu pražskou pražírnu. Dále nabízíme čaje, domácí limonády, občas máme právě mini dorty Pavlova. V létě nabízíme v rámci spolupráce s brněnským Brnukem zmrzliny. Pečeme i na zakázku. Dorty na svatby, zákusky na firemní eventy, oslavy, otevírání nových obchodů… Vždy se snažíme vyhovět našim klientům, jejich alergiím i chutím a péct i něco nového. Nabízíme také cakesicles, neboli dortnuky, ale ty děláme zatím jen z klasické mouky. Mým bezlepkovým favoritem je čokoládový korpus s marakujovým krémem. Nad bezlepkovými a vegan produkty jsme na začátku neuvažovaly, ale zjistily jsme, že je o ně zájem, lidé se ptali. No, a potom i Lucce byla zjištěna intolerance na laktózu. Lucka je tím pádem hlavním ochutnávačem našich receptur veganských produktů.“

Bezlepkové cupcakes

Jakým způsobem zajišťujete, že připravované bezlepkové pokrmy jsou opravdu bezlepkové? Jaká nejdůležitější opatření či podmínky dodržujete?
Veronika Kucková: „Samozřejmě dodržujeme perfektní čistotu pracovní plochy. Naše zázemí není upraveno čistě pro bezlepkovou výrobu, kuchyni máme pouze jednu a roboty a kuchyňské náčiní také, ale pečeme bezlepkové produkty odděleně, vždy vše důkladně umyjeme a zkontrolujeme, zda někde nemůže dojít ke kontaminaci. Čteme si složení, máme bezlepkovou čokoládu, prášek na pečení… Výhoda cupcakes je každopádně i ta, že se pečou v samostatných košíčcích, tudíž je příprava jednodušší. Zatím jsme s alergickou reakcí zákazníků problém neměly, každopádně stoprocentní bezlepkovost zajistit nedokážeme a vždy na to upozorňujeme i zákazníky. Jak jsem říkala, Lucka má sama intoleranci na mléko a víme tedy, jak mohou být alergie a problémy s kontaminací složité.“

Co by Vám usnadnilo přípravu či prodej bezlepkových pokrmů/produktů?
Veronika Kucková: „Na rozdíl od minulosti je už naštěstí dostupnost bezlepkových surovin daleko lepší. Je skvělé, že jsme našly mouku, která se chová v těstě na cupcaky podobně jako mouka klasická a díky které je náš bezlepkový korpus nerozeznatelný (Poznámka: Nebezlepkoví členové rodiny autora tohoto článku toto potvrzují.) Hledaly jsme však déle a hodně jsme zkoušely. Co mě překvapilo, bylo, že jsme musely hledat i bezlepkovou čokoládu a že spousta čokolád má ve složení lepek. Těžší to bylo u veganských produktů. Najít rostlinné mléko, vhodné pro přípravu mléčných kávových receptur, stejně jako chutný recept na krém bez laktózy, byl oříšek. Tím, že každý měsíc měníme nabídku cupcaků, nejtěžší je asi dopisovat seznam alergenů k výrobku a neustále si číst složení.“

Můžete se pochlubit nějakou zajímavou osobou, která Váš podnik navštívila? A jak byste Vás podnik výstižně charakterizovala pouhými třemi slovy?
Veronika Kucková: „Na začátku nám sem chodilo hodně policistů na kávu. Lidé si museli myslet, že se tu stále něco děje. (Poznámka: V blízkosti se nachází policejní stanice.) Máme velmi milé zákazníky, přijdou nás třeba jen pozdravit, když jdou kolem nebo když nás potkají na nějakém veletrhu nebo jiné akci. Většina zákazníků k nám chodí na kávu a cupcake pravidelně, už je známe, známe jejich životní příběhy. Párkrát tu byl i Lukáš Hejlík a zařadil nás na jeho Gastromapu, za což jsem moc ráda. Já jsem ho ale bohužel nikdy nepotkala, vždy na něj měly štěstí kolegyně. A náš podnik třemi slovy? Naše heslo je ‚Cupcake is not muffin‘, tedy třemi slovy ‚Cupcake není muffin‘. Lidé si na začátku přišli koupit cupcake a říkali: Dobrý den, mohu tento borůvkový muffin? Cupcake je přitom dezert, je z jiného korpusu než muffin, a má krém. Cupcake se peče na svatby, oslavy, a to i v mini verzích. Muffin je spíše sladké pečivo. A takto heslo vlastně vzniklo.“

Jaké jsou Vaše plány do budoucna?
Veronika Kucková: „Jak jsem říkala, nejsme spokojeny s prostorem, šly jsme kompromisem. Moc rády bychom měly zahrádku nebo více místa na sezení. Když jsme Cupcakekárnu otevíraly, myslela jsem si, že na to, abychom uspěly a měly zákazníky, musíme být v centru města. Dnes, když už mám sama dceru, ráda jedu i do podniku, který je vzdálenější, pokud tam mají klidné, pěkné prostředí a i zahrádku a hřiště pro děti. A na klidném místě na okraji města bych chtěla mít jednou Cupcakekárnu i já. Ale teď, když se vše zdražuje, nejsou na stěhování nebo možnost nějaké franšízy bohužel podmínky. Co se týká osobního života, chtěla bych být určitě stále hodně s dcerou. Do Cupcakekárny chodím jen občas, odpočinout si, za kolegy. Na začátku to bylo těžké, to jsme dělaly dvanáctky. Ráda peču, cestuji nebo jsem se svým pejskem. Lucka má teď už také malé dítě a rozhodla se mimo Cupcakekárnu znovu studovat vysokou školu.“

Děkuji za rozhovor.
Lenka Kovářová
(Mňambezlepku.cz)

P.S. Brněnská Cupcakekárna je kavárna a cukrárna s velmi příjemným prostředím, zajímavým a fungujícím konceptem a milým personálem. Bylo to pro nás skvěle strávené odpoledne v příjemné společnosti. A jejich cupcaky chutnají opravdu skvěle!

Kontakt a více informací o brněnské Cupcakekárně, včetně recenzí uživatelů, najdete zde.

Rubriky: Rozhovory

Napsat komentář