Objevte více

Blog

Blog

Mňambezlepku na cestách: Německo

V Německu jsem se dosud s problémem s bezlepkovou dietou nesetkala. S jistotou chodím do supermarketů Rewe nebo drogerií d&m, kde jsem zatím vždy viděla minimálně několik druhů bezlepkového pečiva, těstovin, bezlepkové ovesné vločky a spoustu dalších. Možnosti bezlepkových potravin nabízí také tzv. „Reformhaus“, který je ve městech často několikrát a jedná se o obchod se […]

Mňambezlepku na cestách: Vídeň

Plánujete navštívit rakouskou Vídeň? Zde přinášíme pár tipů, kam na bezlepkový oběd nebo večeři! Město se nachází kousek od jižní Moravy a krásné je na jaře, v létě, na podzim i v zimě, kdy jsou velmi populární vánoční trhy. VapianoV samoobslužných restauracích Vapiano si můžete nechat nahradit těstoviny (někde i pizzu) bezlepkovou variantou. Nachází se na […]

Mňambezlepku na cestách: Slovensko

Chystáte se na výlet nebo služební cestu na Slovensko a musíte dodržovat bezlepkovou dietu? V tomto článku se dozvíte pár tipů na fajn restaurace, cukrárny a zmrzlinárny, kde myslí i na celiaky.  Luculus Ice SaloonLuculus je zmrzlinárna, která se nachází 3x v Bratislavě a to na adresách: Hviezdoslavovo námestie 16, Panská 29 a Hviezdoslavovo námestie […]

Mňambezlepku na cestách: Anglie

Když jsem jela na výlet do Anglie, konktrétně do Londýna a jeho okolí, stravování bez lepku nebylo vůbec problém. V každém obchodě se dalo něco bezlepkového koupit, nejvíce výrobků jsem našla v Tescu, které bylo skoro na každém kroku. V restauracích/rychlých občerstveních nejen v Londýně byly často v menu označeny pokrmy bez lepku/vegan a personál […]

BezCukru: Ale přece sladké a výborné

Chtěli byste navštívit cukrárnu bez lepku, bez cukru a třeba i vegan? Tak běžte do brněnského BezCukru! Tato cukrárna se nachází na Novobranské 4 v centru Brna, kousek od hlavního nádraží. Co jsem mohla vidět, zákazníci zde chodí na jistotu a mají to tu moc rádi. Bodejť by ne, pan majitel Michal Vyroubal je velmi milý […]

PEČU-NEPEČU: Blaho v ústech, kouzlo na talíři

Dort, který je raw, vegan, bez lepku, bez rafinovaného cukru, bez laktózy, bez umělých barviv a bez sóji? Jde to vůbec? O tom se sami přesvědčte v příjemném rozhovoru s Lenkou Jarošovou, majitelkou bezlepkové cukrárny PEČU-NEPEČU v Plzni. Jak se Váš podnik jmenuje a o jaký typ podniku se jedná? Od kdy funguje, kolik máte celkem […]

Vitacelia: Bezlepkové mňamky – kamkoli i do školy

Milujete makové, tvarohové nebo povidlové záviny a buchty rozplývající se na jazyku, sladké koláčky s chutnou ovocnou náplní, vláčné čokoládové brownies nebo muffiny, různorodé čajové pečivo a nadýchané bábovky, ale nemáte čas si je připravovat? Rádi si zakousnete měkoučké bagetky, veky, housky a poctivý chléb? V tom případě je Vitacelia vaším řešením!Vitacelia je značka slovenského […]

Cupcakekárna na Svoboďáku v Brně: Cupcake is not muffin

V obchodní pasáži v budově velké banky na brněnském náměstí Svobody funguje již několik let kavárna a cukrárna, první v ČR specializovaná na cupcakes. V roce 2015 ji společně otevřely Lucie Svoboda a Veronika Kucková, spolužačky z vysoké školy, které si tímto splnily tehdy svůj sen o vlastním podnikání. Na konci ledna jsem Cupcakekárnu navštívila […]

Vladěna Halatová je tak trochu jako M. D. Rettigová, ale v bezlepkovém provedení

Cukráři a cukrářky se v adventním čase rozhodně nenudí. I přesto se nám podařilo v předvánočním shonu připravit pro vás rozhovor s Vladěnou Halatovou, výraznou osobností mezi bezlepkovými kuchařkami a cukrářkami. Její bezlepkové recepty, které publikuje na internetu a také v tištěných kuchařských knihách, patří v naší zemi mezi velmi oblíbené. Zajímá vás, co nám […]

Celonárodní průzkum (listopad 2022): Jak lidé s celiakií vnímají svou situaci a jak ostatní lidé pohlížejí na lidi s bezlepkovou dietou?

Milí bezlepkáři, jmenuji se Veronika Petrů a jsem iniciátorkou vzniku webu pro celiaky Mňambezlepku.cz. Na tomto webu, přes sociální sítě a prostřednictvím e-mailů, které byly odeslány do vybraných základních a středních škol, jsem poprosila lidi o vyplnění krátkého anonymního dotazníku. Cílem tohoto průzkumu bylo ověřit určité hypotézy, dále zjistit, jak lidé s celiakií vnímají svou […]